Суд повернув кримчанам статус резидентів України

Вівторок, Вересень 1, 2015 - 17:45

1 вересня Київський апеляційний адміністративний суд скасував пункт 1 постанови Нацбанку України №699, яким кримчани були визнані нерезидентами.

Про це повідомляє видання "События Крыма" з посиланням на експерта "Регіонального центру прав людини" Сергія Зайця.

"Жителі Криму з сьогоднішнього дня знову визнані резидентами. Але суд задовольнив позов тільки в частині скасування пункту 1 постанови. І положення, які стосуються обмеження прав юридичних осіб, поки що продовжують діяти. Суд також відмовився визнавати факт дискримінації", – повідомив Заєць.

За його словами, правозахисники мають намір подавати касаційну скаргу і очікують, що НБУ подасть її також зі свого боку, у якій може вимагати повернути статус нерезидентів для кримчан.

Як відомо, постанова Нацбанку №699 була прийнята 3 листопада 2014 року. Згідно їй, громадяни України, а також юридичні особи, які мають кримську реєстрацію, прирівняні до нерезидентів.

Згідно з постановою, перекази та платежі з материкової території України на територію Криму і назад здійснюються в порядку, передбаченому нормативно-правовими актами НБУ для операцій з переказу коштів за межі України/в Україну.

При цьому інвестиції резидентів в об'єкти інвестиційної діяльності, які розташовані або зареєстровані на території Криму, забороняються.

Поширити