Мін’юст дозволив реєструвати права на нерухомість, розташовану на окупованих територіях, у будь-якому регіоні України

Вівторок, Травень 17, 2016 - 19:15

Державна реєстрація права власності та інших речових прав на нерухоме майно, що розташоване в межах території Автономної Республіки Крим, міста Севастополя, а також тимчасово окупованої території Донецької та Луганської областей, проводиться незалежно від місцезнаходження такого нерухомого майна.

Ведення реєстраційних справ у паперовій формі щодо нерухомого майна, що розташоване в межах території АР Крим та міста Севастополя, надалі забезпечує Головне територіальне управління юстиції у Херсонській області. Водночас ведення реєстраційних справ щодо нерухомого майна, розташованого на тимчасово окупованій території Донецької та Луганської областей, здійснюють відповідно Головні територіальні управління юстиції у цих областях.

Це стало можливим після набрання наказу Міністерства юстиції України від 28.03.2016 р. № 898/5 «Про врегулювання відносин, пов’язаних з державною реєстрацією речових прав на нерухоме майно, що розташоване на тимчасово окупованій території України».

Цей нормативно-правовий акт Мін’юст видав з метою забезпечення та захисту прав та законних інтересів власників, інших набувачів нерухомого майна, а також належного надання послуг з державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень.

Варто зазначити, що згідно зі статтею 3 нової редакції Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень», яка набрала чинності з 01.01.2016 р., державна реєстрація права власності та інших речових прав проводиться незалежно від місцезнаходження нерухомого майна, проте в межах відповідного регіону (Автономної Республіки Крим, області, міст Києва та Севастополя).

В той же час нотаріуси уповноважені здійснювати реєстрацію права власності та інших речових прав взагалі без прив’язки до місцезнаходження нерухомого майна. Згадана стаття також уповноважувала Міністерство юстиції України приймати рішення про проведення держреєстрації права власності та інших речових прав поза межами відповідних регіонів.

Нагадаємо, що в рамках проекту «Захист прав ВПО в Україні – правова допомога, інформаційні кампанії та цифрові інструменти» з практичних питань реалізації своїх прав вимушені переселенці, котрі проживають на Рівненщині, можуть отримати безоплатну юридичну допомогу в центрах права РОГО КВУ в Рівному та Сарнах.

Адреса центру права в м. Рівне: вул. Короленка, 6, 1 поверх, каб. 4. Тел.: (0362) 26-38-47, 26-29-43.

Адреса центру права в м. Сарни: вул. Суворова, 8. Тел.: (03655) 2-10-34.

image: 
Поширити