ООН прийняла розширену резолюцію щодо права на свободу слова в інтернеті

Понеділок, Липень 4, 2016 - 22:45

Рада із прав людини Організації Об'єднаних Націй ухвалила рішення затвердити розширену резолюцію щодо "онлайн-прав". Документ засуджує блокування або інші заходи, що порушують вільний доступ до всесвітньої мережі.

Росія, Китай, Саудівська Аравія, ПАР та Індія внесли кілька поправок до тексту документа, проте країни-ініціатори відкинули їх як такі, що "розфокусовують увагу" на порушеній проблемі свободи слова в інтернеті.

У підсумковій резолюції РПЛ ООН закликала країни "переглянути свої процедури, практику та законодавчі акти, що стосуються перлюстрації листування, а також застосовувані ними заходи перехоплення і збору особистої інформації, включаючи практику масової стеження, з метою захисту права на недоторканність приватного життя".

Згідно з резолюцією, перешкоди для здійснення цього права мають охоплюватися "механізмами належного правового захисту, в тому числі з використанням судового нагляду або інших правових засобів", тобто не будуть довільними.

Це не перший подібний документ про онлайн-права, прийнятий РПЛ ООН після перших двох резолюцій, затверджених у 2012 і 2014 роках. Однак остання резолюція, на думку експертів, буде мати більше майбутнє, ніж попередні угоди - в ній зроблено додатковий акцент на інтернет-цензуру і наголошується важливість доступної і відкритої мережі інтернет, а також заклик залучати до відповідальності винних у насильстві, переслідуванні та інших порушеннях щодо людей, які вільно висловлюються у всесвітній мережі.

Як зазначає The Verge, подібні резолюції є винятково рекомендаційними і не мають юридичної сили, однак вони, маючи велику політичну силу, є інструментом тиску на уряди країн-членів ООН.

Джерело: РБК-Україна

 

 
Поширити