Комітет пропонує Раді звузити застосування адміністративного арешту

Вівторок, Червень 6, 2017 - 14:15

Комітет з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності рекомендує Верховній Раді прийняти за основу законопроект №6401 про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо удосконалення положень Кодексу з урахуванням практики Європейського суду з прав людини з питань застосування адміністративного стягнення у вигляді адміністративного арешту. Про це повідомляє інформаційне управління Апарату ВР.

Так, документом пропонується внести зміни до статті 294 КУпАП та зменшити строк апеляційного перегляду справ про застосування стягнення у вигляді адміністративного арешту до трьох днів. Також, в окремих статтях КУпАП пропонується виключити адміністративне стягнення у вигляді адміністративного арешту, збільшивши при цьому граничні межі інших видів стягнень. Так, незаконні виробництво, придбання, зберігання, перевезення, пересилання наркотичних засобів або психотропних речовин без мети збуту в невеликих розмірах тягнуть за собою накладення штрафу від 30 до 50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 510 гривень до 850 гривень) або громадські роботи на строк від 20 до 60 годин. За повторне керування водієм транспортним засобом, що має несправності системи гальмового або рульового керування, тягово-зчіпного пристрою, зовнішніх світлових приладів (темної пори доби) чи інші технічні несправності, а також яке вимагає обов'язковий технічний контроль, тягне за собою накладення штрафу в розмірі 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (1700 гривень) з позбавленням права керування транспортними засобами на строк від трьох до шести місяців.

Проектом також пропонується збільшити штраф за керування річковими або маломірними суднами у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп'яніння або під впливом лікарських препаратів, і відмову від проходження встановленої перевірки на вживання алкоголю і наркотиків до 10 200 гривень. "Члени комітету підтримали законопроект, прийняття якого забезпечить приведення у відповідність до міжнародних стандартів та практики Європейського суду з прав людини положень КУпАП в частині зменшення кількості складів адміністративних правопорушень, за вчинення яких передбачено адміністративне стягнення у вигляді арешту, а також буде сприяти швидкому перегляду в апеляційному порядку рішень суду першої інстанції з питань застосування стягнення у вигляді адміністративного арешту", - сказано у повідомленні.

Повний текст читайте тут: https://www.rbc.ua/ukr/news/komitet-predlagaet-rade-suzit-primenenie-1496392873.html

Поширити